4 szkl. startej marchwi
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka od kawy soli
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
Jajka utrzeć z cukrem, w czasie ucierania wlewać po trochu olej.
Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać przyprawę do piernika, , wymieszać i dodawać stopniowo do masy jajecznej.
Do wyrobionego ciasta wmieszać łyżką marchew, startą na tarce o drobnych oczkach. Dodać posiekane orzechy.
Przełożyć ciasto do dużej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut.
Smacznego!
b.dobry, ale dodałabym mniej cukru, gdyż wychodzi za słodki. Posdrawiam;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)