Strony

niedziela, 24 sierpnia 2008

MARCHEWKOWIEC

4 szkl. startej marchwi
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka od kawy soli
10 dkg posiekanych orzechów włoskich

Jajka utrzeć z cukrem, w czasie ucierania wlewać po trochu olej.

Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać przyprawę do piernika, , wymieszać i dodawać stopniowo do masy jajecznej.

Do wyrobionego ciasta wmieszać łyżką marchew, startą na tarce o drobnych oczkach. Dodać posiekane orzechy.

Przełożyć ciasto do dużej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. b.dobry, ale dodałabym mniej cukru, gdyż wychodzi za słodki. Posdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń