50 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
20 dkg miodu
12 dkg margaryny lub masła
1 jajko
1 g sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z sodą, zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać przyprawę do piernika, cukier, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na ok. 3 mm.
Piec na folii aluminiowej wysypanej mąką w rozgrzanym piecyku do 170-180 stopni przez 10 minut.
Miód można podgrzać z cukrem i przyprawą korzenną i ostudzić.
Jeśli pierniczki będą przeznaczone na choinkę, najlepiej od razu zrobić dziurki w cieście.
Lukier najlepiej zrobić na soku z cytryny, bo pierniczki są dość słodkie
Smacznego!!
Pierniczki mogą być wspaniałym dodatkiem do prezentu świątecznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz