Pyszne ciasto bez pieczenia przypominające w smaku popularny wafelek z nadzieniem kajmakowym, kremem budyniowym i bitą śmietaną, a to wszystko polane mleczną czekoladą. Pychotka!
Składniki na foremkę ok. 25x30cm:
8-9 paczek herbatników po ok. 100g
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g lub 2 mniejsze puszki
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1/2 l mleka
2 snieżki lub 1- 1,5 op. śmietan-fixu
2/3 kostki masła
300 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna lub polewa czekoladowa
Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2-3 godzin (puszka musi być cały czas przykryta wodą), zostawić w tej wodzie do ostygnięcia (żeby nie było nagłych zmian temperatury). Korzystając z gotowej masy kajmakowej, warto podgrzać ją przed nałożeniem na herbatniki.
Budynie ugotować w 1/2 litra mleka, a gdy ostygną utrzeć je z masłem, które wcześniej należy wyjąć z lodówki. Śmietanę ubić ze śnieżkami lub śmietan-fixem.
Spód foremki wyłożyć herbatnikami, wlać karmel, herbatniki, następnie masę budyniową, herbatniki, bitą śmietanę, herbatniki i polać roztopiona czekoladą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia, ale ciężko się opanować
W celu urozmaicenia na wierzch można wylać jeszcze warstwę galaretki i dopiero polać czekoladą.
Smacznego!
Składniki na foremkę ok. 25x30cm:
8-9 paczek herbatników po ok. 100g
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g lub 2 mniejsze puszki
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1/2 l mleka
2 snieżki lub 1- 1,5 op. śmietan-fixu
2/3 kostki masła
300 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna lub polewa czekoladowa
Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2-3 godzin (puszka musi być cały czas przykryta wodą), zostawić w tej wodzie do ostygnięcia (żeby nie było nagłych zmian temperatury). Korzystając z gotowej masy kajmakowej, warto podgrzać ją przed nałożeniem na herbatniki.
Budynie ugotować w 1/2 litra mleka, a gdy ostygną utrzeć je z masłem, które wcześniej należy wyjąć z lodówki. Śmietanę ubić ze śnieżkami lub śmietan-fixem.
Spód foremki wyłożyć herbatnikami, wlać karmel, herbatniki, następnie masę budyniową, herbatniki, bitą śmietanę, herbatniki i polać roztopiona czekoladą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia, ale ciężko się opanować
W celu urozmaicenia na wierzch można wylać jeszcze warstwę galaretki i dopiero polać czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz