Z jednego opakowania 25x42cm wychodzi 12-14 ślimaczków (zależy jak grubo pokroimy).
- opakowanie ciasta francuskiego
- 15-20 dkg szynki
- 15-20 dkg sera żółtego
- zioła prowensalskie
- papryka słodka mielona
Ciasto wyjęte prosto z lodówki rozłożyć wraz z dołączonym pergaminem (pozostawić go na czas przygotowania). Pokroić w kostkę szynkę, zetrzeć na grubych oczkach tarki ser żółty, nałożyć na ciasto, pozostawiając 1-2 cm pasek na końcu, który zlepi rulon (ja smaruję lekko wodą), posypać przyprawami i zawinąć jak roladę.
Kroić plastry grubości ok. 1,5cm i układać na blaszce w małych odstępach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 15-20 minut, aż się zarumienią.
Smacznego!
Dziekuje.... już mam na jutro obiad :)
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za komentarz i życzę smacznego! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńObiadek na dziś w sam raz :] Szybko i smacznie :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzesto je serwuje, szybko schodza ze stołu, dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam je pierwszy raz, muszę powiedzieć, że to może być popisowe danie, szybko, pięknie, interesująco i baaaardzo smacznie. Dziękuję. Przepis na stałe zagości w moim menu.
OdpowiedzUsuńCzasem proste rzeczy są najlepsze, prawda? :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!!
Usuń