Z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka zostałam poproszona o wypiek ciasta do przedszkola. Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt z kremem w-zetkowym. Polecam!
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki kakao
przygotować jak tutaj: BISZKOPT
Upiec w kwadratowej blaszce, przekroić na pół.
Poncz:
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
3 łyżeczki cukru
1-2 kieliszki rumu
Herbatę zaparzyć, dodać cukier, ostudzić. Do ostudzonej dodać alkohol i nasączyć biszkopt.
Krem:
7 łyżek płaskich cukru
250g masła roślinnego z kubeczka
kilka kropel aromatu
2 serki homogenizowane waniliowe po 150g
przygotować jak tutaj: KREM DO W-Z
Polewa czekoladowa (niezmiennie mój numer 1):
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub więcej %
przygotować jak tutaj: POLEWA CZEKOLADOWA
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz