Strony

środa, 28 kwietnia 2010

SERNIK Z ROSĄ (Z PIANĄ)

Kolejny przepis na sernik z kajetu mojej mamy. Zawsze miałam obawy przed upieczeniem sernika, a okazuje się, że to nie jest trudne, wystarczy dobry przepis i pyszny, puszysty sernik z pianką może pojawić się na naszym stole. Masę na sernik przygotowała z małą pomocą moja 3,5 letnia córka, więc chyba nie sposób, żeby coś się nie udało. Polecam! 
Nazwa sernika bierze się stąd, że po kilku - kilkunastu godzinach na pianie pojawiają się kropelki złotej rosy. U mnie tym razem kropelki się nie zdążą pojawić, bo ciasto znika w mgnieniu oka ;)


Ciasto na spód sernika:
300g mąki
100g margaryny
70g cukru (ok. 1/3 szklanki)
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Dużą blachę wysmarować masłem lub margaryną, wysypać mąką i wyłożyć przygotowanym ciastem, łącznie z bokami. (blacha 40x25cm)

Masa serowa:
1kg sera (używam mielonego w wiaderku)
1 duże jajko lub 2 małe
4 żółtka (białka zostawić na pianę)
3/4 szkl. cukru
2 op. cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szkl. mleka (dałam 2 1/2 szkl.)
1/2 szkl. oleju
rodzynki (pominęłam)

Ubić 1 jajko, 4 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, następnie proszek budyniowy oraz mleko i olej. Przygotowaną w ten sposób masę (jest bardzo rzadka) przelać do przygotowanej wcześniej formy z ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec godzinę.

Piana z białek:
4 białka
6 łyżek cukru

Ubić na sztywno pianę z białek wraz z cukrem. Nałożyć na upieczony gorący sernik i podpiec jeszcze 15 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Niedawno piekłam sernik wiedeński z Pani bloga, a wczoraj upiekłam ten z rosą. Wyszedł świetny, ciasto spodnie pyszne, sam sernik mało słodki i delikatny w smaku, a pianka ze słodką rosą doskonale go uzupełnia. Kolejny świetny przepis, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że wreszcie pierwszy komentarz pojawił się pod tym przepisem, bo jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tyle zachodu przy pieczeniu jak w serniku wiedeńskim. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy do tego sernika można użyć sera z wiaderka czy lepiej takiego w kostkach i samemu go zmielić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można użyć sera z wiaderka. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków na Święta :)

    OdpowiedzUsuń