Muffiny jabłkowe "chodziły" za mną już jakiś czas. Polubiłam te z dodatkami owoców, które nadają wilgoć ciastu i sprawiają, że nie jest takie suche. Świetne połączenie cynamonu, jabłek i słodkiego ciasta. Następnym razem dodam jabłka pokrojone w kostkę by były jeszcze bardziej wyczuwalne.
Przepis od Dagi.
Przepis od Dagi.
Składniki na 12 sztuk:
2 szkl. mąki - 280g
3/4 szkl. cukru - 130g
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 jajka
1 szkl. mleka
125ml oleju
2 jabłka starte na grubej tarce lub pokrojone w drobną kostkę
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem i olejem.
Do produktów sypkich wlać płynne, dodać jabłka i wymieszać.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
3/4 szkl. cukru - 130g
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 jajka
1 szkl. mleka
125ml oleju
2 jabłka starte na grubej tarce lub pokrojone w drobną kostkę
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem i olejem.
Do produktów sypkich wlać płynne, dodać jabłka i wymieszać.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wyszły piękne! Miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń