Strony

sobota, 18 grudnia 2010

ŚLEDZIE Z MAJERANKIEM

Przepis ten przywiozłam od rodziny z gór, tradycyjnie pojawia się na naszym wigilijnym stole od kilku lat. Warto choć raz spróbować. 
Czasem robię z 1/2kg śledzi, zalewy wtedy też przygotowuję połowę mniej.


Składniki: 
ok. 1kg solonych płatów śledziowych
cebula- ok. 1/2kg
musztarda - 2-3 pojemniczki
majeranek - 2 duże torebki

Zalewa:
1 szkl. octu
2 1/2 szkl. wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe

Płaty śledziowe wypłukać z soli, włożyć do miseczki czy garnka i zalać zalewą. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Zalewę wylać, płaty śledziowe pokroić na kostki, smarować musztardą z obu stron i obtaczać w majeranku. Układać w słoiku na przemian - warstwa cebuli pokrojona w krążki, potem śledzie, znów cebula, śledzie itd. Na koniec zalać olejem (nie do pełna, tylko tyle by przykryło całość). Wstawić do lodówki na 12 godzin, po tym czasie są już gotowe, choć można je dłużej przechowywać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz