Strony

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

LETNI TORT ŚMIETANOWY Z MALINAMI

Lekki, delikatny tort śmietanowy z malinami z własnego ogródka to wymarzony deser na letnie popołudnie. Można go podać także w wersji lekko zmrożonej, więc jest idealny w czasie upałów. Jako owoce można wykorzystać nie tylko maliny, ale też świeże jagody, borówki amerykańskie, brzoskwinie, morele, truskawki, jeżyny, mocno dojrzałe gruszki, a także owoce z puszki (dobrze osączone z soku). 
Takie torty robię od dawna w różnej postaci, czasem piekę biszkopt w dużej prostokątnej blaszce i podaję jako ciasto. Polecam na ciepłe dni i nie tylko!


Biszkopt:
o średnicy 22cm piekę z tego przepisu
Po ostudzeniu przekroiłam na 3 krążki.

Krem śmietanowy owocowy:
1 galaretka malinowa
500g  śmietany 30% lub 36%
100g cukru pudru
2 szkl. malin

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką.

Biszkopt ułożyć na paterze, założyć obręcz od tortownicy i wlać do niej połowę przygotowanego kremu. Ułożyć 1 szklankę malin, lekko wcisnąć je w krem, schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
Nałożyć drugi krążek biszkoptu, wylać drugą część kremu, ułożyć maliny, lekko je wcisnąć w krem i ponownie schłodzić kilkanaście minut. 
Nałożyć trzeci krążek biszkoptu, lekko docisnąć całość, zdjąć obręcz, wyrównać boki tortu i ozdobić kremem śmietanowym, malinami i posypką czekoladową.

Krem śmietanowy do dekoracji:
500ml śmietany 30% lub 36% 
2 śmietan-fixy
60g cukru pudru

Ponadto:
1 szkl. malin
posypka czekoladowa

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, obłożyć górę i boki tortu. Ozdobić malinami i posypką czekoladową.


Smacznego!

Krem śmietanowy owocowy wykorzystałam także w torcie truskawkowym:  TORT WIOSENNY ZE STOKROTKAMI


Uwagi dodatkowe:
- gdy zależy mi na czasie dzień wcześniej przygotowuję sobie owoce, które zamierzam dodać do środka tortu, układam je na w dużym płaskim naczyniu (wtedy się nie sklejają) i mrożę, następnego dnia dodaję je do gorącej galaretki i bez czekania aż ostygnie dodaję ją ubitej śmietany (uwaga! galaretka zastyga błyskawicznie!)
- jeśli używam owoców z puszki osączam je na sicie, a sok wykorzystuję do naponczowania tortu


  wydrukuj przepis

4 komentarze:

  1. kolejny swietny przepis, dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy możesz zamieścić wersję do druku?? planuję zrobić w sobotę, a nie chce mi się przepisywać ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paulina, dziękuję :)

    Anonimowy, dzisiaj zamieszczę wersję "wydrukuj przepis"

    OdpowiedzUsuń
  4. Opcja "wydrukuj przepis" już dodana, zapraszam do drukowania :)

    OdpowiedzUsuń