Strony

sobota, 23 sierpnia 2008

BUŁKI SŁODKIE

50 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
2 żółtka (białka zostawić do smarowania przed pieczeniem)
10 dkg cukru
5-8 dkg margaryny lub masła
1 cukier waniliowy
sól do smaku
Kruszonka:
70g mąki / 1/2 szklanki
100g cukru / 1/2 szklanki
50g rozpuszczonej margaryny
wg przepisu KRUSZONKA

dżem, marmolada lub świeże owoce do nadzienia

Drożdże rozrobić w 1/3 szklance mleka z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Poczekać chwilę, aż rozczyn wyrośnie. Połączyć rozczyn z wszystkimi składnikami: Margarynę utrzeć z cukrem, kolejno dodawać mąkę, rozczyn drożdżowy, jaja, żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy i sól. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę i włożyć do zamrażarki.
Z wyrośniętego ciasta formować bułki (nadziewając) lub chałki (zaplatając w warkocz). Ułożyć na blasze i ponownie zostawić do wyrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką lub makiem. Jeśli kruszonka była zamrożona, zetrzeć na tarce bezpośrednio na bułki. Piec 20-25 minut w 175°C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz