1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe mąki krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać cukier waniliowy i wodę. Następnie dodawać mąkę, proszek do pieczenia, aromat i olej. Zmiksować.
Ubić pianę z białek (ze szczytpą soli, wtedy szybciej się ubije na sztywno) i dodać do ciasta.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część odlać do oddzielnej miski. Do pierwszej dodać mąkę krupczatkę, do drugiej kakao. Zmiksować.
Przygotowane ciasta wlewać na przemian małymi porcjami (3-5 łyżek ciemnego, na to 3-5 łyżek ciasta jasnego aż do wyczerpania ciast) na środek blachy.
Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Gotowe ciasto pozostawić w formie przez 15 minut, a potem można wyjąć do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz