Dla mam, które zastanawiają się nad czymś dla dzieci na imprezę, polecam prosty przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego.
- paczka kleiku ryżowego 180g
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- kostka masła lub margaryny
- 3 jajka
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i zrobić niewielkie wgłębienie (jak kluski śląskie). Układać na pergaminie, piec około 15 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią. Gdy ostygną wgłębienie wypełnić marmoladą, można też posypać cukrem pudrem.
Jeśli ktoś nie lubi wiórek można użyć drobno pokruszonych orzechów.
Ja osobiście wolę je na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz