Strony

czwartek, 21 sierpnia 2008

KARPATKA

Ciasto jest idealnie chrupiące, a kremu jest dużo, więc całość rozpływa się w ustach. Zawsze pierwsza znika na wszelkich imprezach. Nasza ulubiona, przepyszna!





Ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 średniej wielkości jajka (mniejszych 5)

Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto rozetrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut.
Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym piecyku przez około 10 minut, żeby troszkę wyschło.

Krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
1 niepełna szklanka cukru (3/4 szklanki)
cukier waniliowy
masło

Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Masło ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę.

Na jeden placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić w zimne miejsce.
  Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Krem karpatkowy rewelacyjny !!! robiłam już 2 razy i za każdym razem był idealny, coprawda przełożyłam nim biszkopt a nie karpatkę ale pasował doskonale. POLECAM !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz!
    Aniu cieszę się, że korzystasz z mojego bloga i tak często go chwalisz :)
    Buziaki :*
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten krem do ciasta z owocami i wyszedł przepyszny. Odtąd tylko tak będę robić krem budyniowy do ciast i nie tylko, bo prawie bitwa rozpętała gdy dzieci chciały wyczyścić paluszkami miskę :D:D Dziękuję za super przepis i pozdrawiam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za opinię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.
    Pani Gosiu czy blaty na karpatkę piecze Pani od razu 2 w piekarniku,czy pojedynczo.Mam piekarnik bez termoobiegu.
    Bardzo proszę o odpowiedz bo córka mnie męczy stale o karpatkę.kiedyś probowałam ale póżniej mi blaty miekly i nie byla taka jak powinna.Chcę jutro spróbowac z Pani przepisu bo pisze Pani ze ciasto jest chrupiące.
    Pozdrawiam.Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Ja również mam piekarnik bez termoobiegu, więc każdy blat piekę osobno. Te blaty są suche, chrupiące, miękną na drugi-trzeci dzień.
      Pozdrawiam. Gosia

      Usuń