Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 12 dkg cukru (3/4 szklanki)
- 12 dkg mąki (1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodać stopniowo cukier i zótłka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale skutecznie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną tortownicy (ja używam papieru do pieczenia). Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Blat kokosowy:
- 5 białek
- 20 dkg wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Upiec w tortownicy w nagrzanym do 190 stopni piecyku przez ok. 15 minut (ja piekę na oko jak mi się wierzch przypiecze, więc trochę dłużej trzymam)
Masa ananasowa:
25 dkg margaryny (najlepsza jest Kasia lub masło roślinne, ale w kostce)
1 puszka ananasów (mogą być krojone)
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Syrop z ananasów uzupełnić wodą do 1/2 litra i ugotować na nim budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.
Polewa: (moja ulubiona)
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany12% lub więcej %
Roztopić tłuszcz, zdjąć z ognia, dodać śmietanę bardzo szybko mieszając w czasie dodawania. Potem dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i ponownie krótko podgrzać. Poczekać aż trochę zastygnie i wlać na ciasto.
Kolejność warstw: biszkopt (ja nasączam przegotowaną wodą 1/3 szklanki , 2 łyżki cukru i kilka kropel aromatu do ciasta np. likier adwokatowy, albo zamiast dodaję trochę alkoholu), masa ananasowa, blat kokosowy, polewa.
ciasto na zdjęciu zostało upieczone w blaszce 25x30cm i wyszło całkiem wysokie
Bardzo dobre juz wypróbowałam.Kokosu zamiast 20 dkg dodalam 30 dkg.Pyszności.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że torcik smakował :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
OdpowiedzUsuń