Strony

wtorek, 17 lutego 2009

CHRUST (FAWORKI)

Przepis ten wykorzystuję już kilkanaście lat.
Zazwyczaj piekę je z 2 porcji.



1 szkl. mąki
2 łyżki oleju
2 jaja
1 łyżka cukru
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy
spirytus lub ocet (ok. 1 kieliszek)

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej, jaja i cukier, dobrze wyrobić. Ciasto powinno być takie jak na makaron. Zbić wałkiem, rozwałkować cienko, pokroić w paski o wymiarach ok. 8 x 4 cm. Każdy pasek przeciąć po środku, koniec paska przełożyć przez przecięcie. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Można dodać spirytus (ok. 1 kieluszek), by nie nasiąkały zbytnio tłuszczem podczas smażenia.

2 komentarze:

  1. Gosia faworki wyszly super tez zrobialam podwojna porcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sprawdziłaś kolejny przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń