Strony

wtorek, 17 lutego 2009

PĄCZKI POLSKIE

Pyszne, aromatyczne pączki z tradycyjnej kuchni polskiej.
Niesamowity smak domowych wypieków...
Ja zazwyczaj robię od razu 2 porcje - to ok. 60 sztuk pączków.






Składniki na ok. 30 sztuk:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
10 dkg cukru (ok. 3/4 szklanki)
ok. 1/2 l mleka
7 żółtek
10 dkg masła
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
sok i skóra z cytryny
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli

1 1/2 kg tłuszczu do smażenia
ok. 30 dkg marmolady (najlepsza jest różana twarda)
cukier waniliowy i cukier puder do posypania lub lukier

Należy przygotować deseczki do układania rosnących pączków i oprószyć je mąką.
Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wanilię rozciąć, wyskrobać środek, wymieszać z cukrem (resztę włożyć do szczelnego słoika z cukrem, będzie z tego cukier waniliowy).
Mleko lekko podgrzać, powinno być letnie. Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Ostawić w ciepłe miejsce.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do białości. Dodać wyrośnięty rozczyn, sok i skórkę z cytryny, mleko, sól, spirytus. Wyrabiać, aż ciasto będzie lśniace i gładkie, ukażą się pęcherzyki powietrza i bedzie odstawało od ręki. W czasie wyrabiania dolewać roztopione masło. Ciasto powinno być dosyć "luźne", niezbyt geste. Zostawić w cieple na 10-15 minut. Gdy zacznie rosnąć zacząć wyrabianie pączków.
Nabierać łyżką porcje ciasta starając się, by były równe. Kształtować krążki, na środek kłaść po pół łyżki marmolady, zlepiać dokładnie i formować kulki. Kłaść zlepieniem do dołu na deseczki, przykryć czystą ściereczką. Tłuszcz podgrzać. Zanim ostatni pączek będzie wyrobiony pierwsze będzie można smażyć.
Sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany: wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć.
Wyrośnięte pączki brać kolejno do ręki, omiatać pędzelkiem z mąki, kłaść na tłuszcz górą do dołu. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu.
Gdy się zrumienią od spodu, szybko przewrócić i dosmażyć. Usmażone wyjmować na ręcznik kuchenny, starannie osączyć i układać na płaskim, szerokim półmisku, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Gdy ostygną można układać w piramidkę.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. czy musowo dodawać spirytus czy może być wódka?i ten sok z cytryny jest konieczny i skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dodaniu wódki czy spirytusu pączki mniej wchłoną tłuszczu, więc warto dodać jakikolwiek alkohol. Natomiast sok z cytryny i skóra dodaje pączkom aromatu, konieczne nie są, ale dzięki tym dodatkom pączki są lepsze. Pozdrawiam :)

      Usuń