Pierwszy raz spotkałam się z orzeszkami na moim ślubie. Goście jechali ponad 300km, więc koleżanka mojej mamy upiekła dla nich te oto orzeszki na czas podróży. Jak tylko zobaczyłam maszynę do ich wypieku musiałam ją kupić by przypomnieć sobie i innym ten pyszny smak. Przepis na ciasto pochodzi z instrukcji obsługi owej maszyny. Masę wymyśliłam sama.
Upieczone łupinki orzeszków można długo przechowywać, a w razie potrzeby nadziewać dowolnie masą karpatkową, kremem do tortu, kremem czekoladowym czy kajmakiem.
ŁUPINKI ORZESZKÓW: (ok. 65-70 sztuk)
100g cukru
250g masła roślinnego lub margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
400g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść za gładką masę. Formować małe kulki i piec w maszynie do wypiekania orzeszków kilka minut (w zależności jakiej mocy jest i jak grube w niej ciastka wychodzą). Przepis można wykorzystać zarówno w elektrycznej maszynce jak i patelni do orzeszków.
MASA:
120g orzechów włoskich
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200g masła lub margaryny
Orzechy pokruszyć, zalać 1/3 szklanki ciepłego lub wrzącego mleka. Odstawić do wystudzenia.
Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru (lub mniej jeśli budyń jest już z cukrem). Ostudzić.
Utrzeć masło na puch, w drugiej misce utrzeć budyń, dodawać po łyżce do masła cały czas ucierając. Dodać orzechy, wymieszać i nadziewać łupinki orzeszków.
Smacznego!
Pyszne te orzeszki, super przepis!
OdpowiedzUsuńMieszkam na Wegrzech i moze mi pomoc formy to pod uwage i wyslac?
OdpowiedzUsuńMarika
Proszę popatrzeć na allegro, tam niektórzy sprzedawcy wysyłają paczki za granicę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGosia
PS. Tutaj przykładowe aukcje:
LINK - KLIKNIJ TUTAJ
Hello!
OdpowiedzUsuńCan you help me?Want a orzeszka oven, but we can not get it.I am Hungary.
Greet Mary
I want a orzeszka oven, can you help me?I am Hungary.Mary
OdpowiedzUsuńHello!
OdpowiedzUsuńVendors send on Hungary. It is not necessary to be registered on Allergo. For example this producer
Greetings.
Gosia
takie orzeszki są bardzo popularne na Ukrainie,z tą różnicą, że nadziewane są lepszym wypełniaczem-mleko zagęszczane gotowane z masłem, dodatkiem orzechów i oczyszczanych brzegów połówek z orzeszków-są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńgotowane mleko zagęszczone to u nas tzw. kajmak, można go kupić już gotowy w wielu smakach i czasem go wykorzystuję do nadziewania tych orzeszków, jednak krem budyniowy jest trochę lżejszy i mniej słodki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
witam a czy ta patelnia do orzeszkow to trzeba wlozyc do piekarnika???czy jak to trzeba piec?
OdpowiedzUsuńWitam, patelnię rozgrzewa się na palniku gazowym i smaży po obu stronach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,czy Pani piecze te orzeszki w maszynie elektrycznej o mocy 700W(na allegro obecnie 128zl cena)?
OdpowiedzUsuńChodzi mi konkretnie o coś takiego: http://allegro.pl/urzadzenie-do-wypieku-orzeszkow-gofrow-ciasteczek-i2057326858.html
...bo chcę tą właśnie kupić. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam. Barbara
Witam. Maszynę mam wizualnie identyczną, jednak innej firmy. Moja ma także wymienne wkłady, tyle, że bożonarodzeniowe motywy i małe goferki w kształcie serca. Moc 700W. Jeśli się Pani zdecyduje na zakup i wypróbuje dołączone przepisy, to bardzo proszę się podzielić, chętnie upiekę w niej coś nowego :) Pozdrawiam serdecznie. Gosia
OdpowiedzUsuńWitam.Najpierw Pani Gosiu dziekuję za rady odnośnie karpatki-wyszła super.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńA teraz chciałam zapytać jakiej wielkości trzeba robić kuleczki,żeby wyszły takie piękne skorupki jak u Pani?
Moją maszynę juz kurier wiezie, w poniedziałek będę miała.Wcześniej pieklam orzeszki w foremkach ale takie ladne jak u Pani nie były no i trochę rosły w środku.
Masę też sobie wymyśliłam ale ja robilam tak:maslo+masa truflowa z puszki+ zmielone laskowe orzechy.Pycha,moim gościom i domownikom bardzo smakowala.
Pani Gosiu bardzo prosze o odpowiezdż bo oczywiscie jurto będę piekła.
Serdecznie pozdrawiam.Barbara
Cieszę się, że karpatka smakowała :)
UsuńJeśli chodzi o wielkość kuleczek to ciężko napisać dokładnie, ale po pierwszej-drugiej partii będzie Pani wiedziała jakiej wielkości kuleczki są najlepsze. Nadmiar ciasta z upieczonych orzeszków można usunąć nożem i dodać do masy, którą orzeszki będą nadziane.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.