Strony

niedziela, 18 października 2009

SAŁATKA GYROS

Moja ulubiona, obowiązkowa na każdej imprezie. Zawsze robię dwie, jedną podaję warstwowo wg przepisu, a drugą wymieszaną wraz z poszatkowaną cebulką (wymieszana nabiera mocy). Sama się dziwię, że wcześniej tego przepisu tu nie wpisałam :)


2 pojedyncze piersi kurczaka lub jedna duża podwójna
przyprawa gyros (cała lub połowę)
średnia kapusta pekińska
kukurydza w puszce
1/2 słoika ogórków konserwowych (4-5 sztuk)
keczup
wegeta

Pierś kroję w kosteczkę i obsmażam na oleju posypując przyprawą gyros. Zazwyczaj jednak wkładam mięso do torebki, wlewam trochę oleju, wsypuję przyprawę, mieszam, by dobrze obkleiła mięso i wkładam na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano obsmażam i studzę.

Układam w misce warstwami:
- usmażoną pierś w gyrosie
- ogórek konserwowy (pokrojony w drobną kostkę, dobrze osączony)
- majonez (pokryć całość)
- keczup (j.w.)
- kukurydza (dobrze osączona)
- majonez
- kechup
- pekinka pokrojona w kostkę
przed podaniem posypać wegetą

jak ktoś lubi ostrzej to można dodać poszatkowaną cebulkę.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz