Strony

wtorek, 20 października 2009

LECZO


ok. 1kg kabaczków lub cukinii
2 łyżki oleju
3-4 cebule
20-30 dkg kiełbasy
3-5 strąków papryki (może być kolorowa)
sól, pieprz, papryka mielona (słodka i ostra)
koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów z puszki / ew. świeże

Kabaczek obrać ze skóry, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w słupki lub kostkę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz poszatkowaną cebulę (nie rumieniąc).
Do dużego garnka włożyć kabaczki, pokrojoną w słupki lub kostkę paprykę oraz resztę składników, podlać kilkoma łyżkami wody i mieszając od czasu do czasu gotować w nieco odkrytym naczyniu. Dodać pomidory lub koncentrat, zagotować, przyprawić do smaku.
Można zrobić zasmażkę z łyżki tłuszczu i łyżki mąki, a także dodać odrobinę śmietany.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz