Przepyszne puszyste racuszki robiłam dziś po raz pierwszy korzystając z przepisu koleżanki Beatki. Na pewno będą nie raz gościć w naszym domu, bo przepis rewelacyjny. Troszkę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż dodałam wanilię i jabłka.
1/3 kostki drożdży (33g)
2 czubate łyzki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
2 1/2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2-3 jabłka
Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać bardzo ciepłe mleko, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Dodać mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka. Wymieszać dokładnie łyżką aż się wszystko ładnie połączy (kilka minut). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w plastry i dodać do ciasta.Smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz