Strony

poniedziałek, 16 listopada 2009

TORT MOTYLEK

Jutro 3 urodziny mojej córeczki, więc dziś pracuję nad tortem. Wiktoria od 5 dni chodzi do przedszkola do grupy "Motylków", postanowiłam więc, że miło będzie zanieść słodkiego motylka na pierwszą przedszkolną imprezkę ;) Tort przeznaczony jest dla dzieci, więc nie ma w nim proszku do pieczenia i typowo uczulających produktów, zrezygnowałam również z dodawania do masy żółtek, tak by każde dziecko mogło się poczęstować.
 



Oto kolejne etapy powstawania tortu:

BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
barwnik do ciasta - czerwony i żółty

Ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając, dodać kilka kropel obu barwników. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z ciastem (łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Przełożyć do tortownicy, w której posmarowany i wysypany bułką (ja używam papieru do pieczenia) jest tylko spód.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i podzielić na 4 krążki i każdy przekroić na pół.
Przygotować paterę lub duży talerz na którym będzie podany motyl. Ułożyć połówki biszkoptu formując kształt motyla.


PONCZ:
ok. 1 szklanki naparu z herbaty
2 łyżeczki cukru
kilka kropel aromatu arakowego (może być inny)

Nasączyć każdy krążek tortu (można to robić bezpośrednio przed nałożeniem masy, żeby łatwiej było przenosić).

MASA RÓŻOWA:
galaretka w kolorze czerwonym
serek homogenizowany 150g (ja użyłam waniliowego)

Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć, ubić ją mikserem, dodać serek homogenizowany jeszcze chwilę miksując. Gdy zacznie tężeć nałożyć na pierwszy i trzeci krążek, wstawić do lodówki na ok. godzinę.


MASA BIAŁA:
masło roślinne w kostce 250g
7 łyżek cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe po 150g
kilka kropel aromatu migdałowego

Utrzeć masło do białości wraz z cukrem pudrem, dodać kilka kropel aromatu. Po zmiksowaniu całości dodać serki waniliowe, wymieszać łyżką.
Połowę masy nałożyć na drugi krążek tortu, połączyć wszystkie krążki nie zapominając o nasączeniu. Resztą masy ozdobić górę i półkola motyla.
Można zrobić 1,5 porcji i całość pokryć jedną masą, ja już nie miałam serków w domu, więc zrobiłam inną masę do ozdobienia boków tortu.


MASA NA BOKI TORTU:
1 szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny (najlepiej błyskawicznej)
1/2 kostki masła roślinnego lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru

Zagotować mleko, do gotującego wsypać kaszę mannę i cały czas mieszając gotować 2 minuty (błyskawiczną) lub 10-20 minut (zwykłą). Odstawić do ostudzenia.
W tym czasie wyjąć margarynę z lodówki, gdyż ostudzona manna i masło muszą mieć tą samą temperaturę.
Gdy manna wystygnie, należy zmiksować ją dokładnie, by nie było grudek. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na biały puch, następnie dodać ugotowaną masę mannową, chwile ucierać i udekorować gotową masą boki tortu. 1/3 masy zostawić do uformowania korpusu motyla (ja zabarwiłam go na niebiesko) oraz na rozetki wokół motyla (u mnie zielone).

Przygotować polewę czekoladową wg wielokrotnie wykorzystywanego przeze mnie przepisu - POLEWA CZEKOLADOWA z połowy proporcji podanych w przepisie
Ozdobić polewą czekoladową oraz kolorowymi pisakami spożywczymi, udekorować rozetki posypką cukrową w kształcie kółeczek, a jako czułki motyla użyć dwie rurki z kremem lub bez (obojętnie).

Smacznego!

Dzieciom w przedszkolu ciasto bardzo smakowało, wszystkie zjadły swoje porcje, niektóre prosiły o dokładkę ;)

11 komentarzy:

  1. Super torcik!! Sama spróbowałam i masa wyszła bardzo smaczna, choć nie mam takich zdolności w dekorowaniu :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i niezbyt skomplikowany, a dekoracja Pani tortu powala na kolana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze!
    Dekorację nie jest tak trudno zrobić. Wystarczą pisaki cukrowe i polewa czekoladowa ;)
    Pozdrawiam i życzę udanego dekorowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy do tej białej masy można użyć margaryny kasi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że można, ale nigdy nie próbowałam. Odkąd zaczęłam używać masła do kremów to te margarynowe przestały mi smakować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za odpowiedz:)spróbuje zrobić ją z masłem,choć do tej pory wszystkie masy robiłam z margaryną. ma Pani super pomysły na torty:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. obawiam się trochę że ta biała masa może być za rzadka?tą z galaretką wypróbowałam i jest smaczna jak i polewa czekoladowa super wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy I Naprawdę o wiele lepsze w smaku są kremy na maśle, sama się Pani przekona. Dziękuję i pozdrawiam :)
    Anonimowy II masa nie jest rzadka, wiele razy przygotowywałam ją dla dzieci, a także w-zetkę robię z tym kremem od lat. Jedyna trudność w wykonaniu tego kremu to taka, że serki i utarte masło muszą mieć podobną temperaturę i miesza się je tylko łyżką, żeby się nie zważyła. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wypróbowałam ten tort może nie był tak ładny jak Pani ale był bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny Tort zrobilam dla Mojej siostrzenicy na 7-urodzinki , dzieci byly w szoku ;))

    OdpowiedzUsuń