Przepis dostałam od mamy, zaraz po tym jak spróbowałam ostatni kawałek szarlotki, którą upiekła. Banalnie proste i szybkie ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło, można je zrobić w trakcie imprezy i podać na deser gościom.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.
1/2 kostki margaryny zetrzeć ba tarce i podzielić na 3 części.
1,5 kg jabłek - obrać, pokroić, podsmażyć, żeby się rozpadły lub użyć gotowej szarlotki ze słoika.
Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Na dnie tortownicy rozsypać:
- szklankę mieszanki
- 1/3 margaryny w wiórkach
- połowę jabłek
- szklankę mieszanki
- 1/3 margaryny w wiórkach
- połowę jabłek
- szklankę mieszanki
- na wierzch 1/3 margaryny
Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja margarynę pokroiłam w cienkie plasterki, stąd takie wzorki na cieście.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz