Strony

sobota, 13 lutego 2010

PLACEK GÓRNICZY

Przepis na to ciasto przywiozłam od rodziny męża z gór. To rodzaj piernika, który zawsze się udaje. Piekę go w największej formie, bo jest naprawdę sporych rozmiarów, coś dla wielkich łasuchów ;)
W foremce różanej zmieściło się 1/2 porcji, więc drugą część ciasta upiekłam w małej tortownicy. 


Składniki na dużą blaszkę: (ja piekę w 25 x 42cm)
1 margaryna
2 szkl. cukru
2 jajka
4 łyżki dżemu
2 szkl. mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
4 szkl. mąki
dowolne bakalie (ja dodaję rodzynki namoczone w rumie, orzechy laskowe i włoskie)

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać jajka, dżem nadal ucierając. Dodać resztę składników, wymieszać i upiec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz