Kształt tych bułek podpatrzyłam w pobliskiej cukierni, a szukając w internecie sposobu ich zawijania, trafiłam na przepis BeatySz z cincin. Drożdżówki szybkie, tanie i pyszne.
Ciasto drożdżowe na bułki:
(16 sztuk lub 8 sztuk + ciasto drożdżowe w formie keksowej)
30g drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru (można dodać więcej jeśli nie robi się lukru)
1/4 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto (można mikserem), odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść, podzielić na 16 porcji, uformować bułeczki i upiec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem wierzch bułek, by ładnie się zarumieniły.
Nadzienie serowe:
1 kostka sera
1 jajko (lub 1 żółtko, a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
cukier (ja dałam 5 czubatych łyżeczek)
cukier waniliowy
rodzynki (pominęłam)
Ser zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, nadziewać bułki.
Lukier: (na bazie tego przepisu)
2 łyżki śmietany
2 filiżanki cukru pudru
1 kropla aromatu
Połączyć wszystkie składniki aż lukier będzie gęsty, polukrować bułeczki.
Smacznego!
Przepyszne wyszły bułeczki z tego przepisu!! Dziękuję również za szczegółową instrukcję składania, dzięki temu nikt nie chciał uwierzyć, że zrobiłam je sama. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że smakiem i wyglądem przewyższają te z cukierni. Dziękuję!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki smakują i cieszą nie tylko podniebienia, ale i oko :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMnie niestety nie wyszły. Ciasto tak rzadkie , że nijak nie da się z tego zrobić " placka" . Po zagęszczeniu mąką i upieczeniu na ciepło okey. Na drugi dzień są takie jak by miały tydzień. Jakieś rady na przyszłość ?
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto ok. 30 razy, piekę z niego bułki różnego rodzaju, a także ciasta drożdżowe i jeszcze ani razu nic takiego mi się nie stało. Może źle spisałaś proporcje lub coś pominęłaś, trudno powiedzieć. Mi zawsze wychodzi czy wyrabiam ręcznie czy w maszynie do chleba czy to robotem kuchennym, zawsze są puszyste i tak samo pyszne. Pozdrawiam i życzę powodzenia następnym razem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie czekam aż ciasto wyrośnie.....cdn
OdpowiedzUsuńPowodzenia. Czekam na opinię :)
Usuńfakt,ciasto wymaga dodania więcej mąki (pół kg mąki i ponad szklanka płynu!--musi wyjść za rzadkie)
OdpowiedzUsuńczekam na rezultat aż urośnie,jeśli w ogóle...,bo w takim razie może drożdży zbyt mało
w razie czego powtórzę i dam znać
ale serek wyszedł pyszny i MUSZĘ MIEĆ TE BUŁECZKI :-)
Ja dziś się skusiłam i okazały się świetne, ciasto nie było zbyt rzadkie, tylko trochę podsypałam mąką. Nadzienie pyszne! Dzięki za przepis, polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis drozdzowki robilam wczoraj i wyszly doskonale :) rozeszly sie w błyskawicznym tempie. Dopiero trzeci raz robilam cos na drozdzach i balam sie ze nie wyjdzie ale wyszlo swietnie...mąz juz zlozyl zamowienie na nastepna porcje drozdzowek na kolejny weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki super a ten kształt......:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsprubuje
UsuńPowodzenia!
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Mam pytania:
OdpowiedzUsuń- o czas wykonania:
Jeżeli zacznę w sobotę o 7ej rano, to o której wyjmę pachnące bułeczki?
- o lukier: j
Jaka śmietana do lukru? nigdy w życiu nie udał mi się lukier... A próby były aż dwie:)
Dziękuję. Pozdrawiam.
Trudno odpowiedzieć dokładnie, o której będzie można zajadać się bułeczkami. Wszystko zależy od czasu wyrastania ciasta, ja czasem pozwalam wyrosnąć im dwa razy - raz samo ciasto, a drugi raz uformowane bułki, wtedy wychodzą bardziej puszyste.
UsuńNajczęściej używam śmietany 18%, ale inna też może być.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
Najpierw były te bułeczki, podskakiwałam z radości kiedy widziałam jak pięknie rosną w piekarniku i jak cudnie pachną i, że wyglądają prawie jak na Twoim zdjęciu. Są rewelacyjne, miodzio. Dzięki. Potem uczyniłam ślimaczki z ciasta francuskiego - komentarz umieściłam odpowiednio. Bardzo cieszę się, że znalazłam Twojego bloga. Pozdrawiam. (to wszystko dziś w sobotę - uwielbiam być kurką domową i piec i piec i .............)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!! Życzę dalszych wyjątkowych wypieków!!
UsuńPyszne bułeczk! Przepis godny polecenia.....)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńSUPER:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń