Strony

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

MAKOWIEC

Makowiec ten piekłam 2 razy, przepis pochodzi z blogu Dorotki. Pyszny, choć mi zawsze mimo ścisłego zwijania trochę się rozpłaszcza, ale i tak smakuje wyśmienicie :) Dużo dużo lepszy niż kupiony w cukierni, polecam!


Składniki na ciasto (3 strucle po ok.35cm):
180ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
45g świeżych drożdży lub 21g suchych
1 op. cukru waniliowego (16g)
3 szkl. mąki pszennej + ok. 1/2 szkl. do podsypywania
6 żółtek
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu lub wódki, rumu
150g rozpuszczonej margaryny (ostudzonej)

Ponadto:
gotowa masa makowa z puszki
lukier (ja robię wg przepisu - LUKIER)
kandyzowana skórka pomarańczowa

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże wraz z cukrem, łyżką mąki i solą, odstawić na 15 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokątne placki podsypując mąką (ciasto jest dość klejące).Nadziewać masą makową, końce podwinąć do środka, zawinąć ściśle w posmarowany olejem pergamin tak by złączenie było na spodzie. Ułożyć na blaszce zostawiając po bokach kilka cm przestrzeń. Piec w 180-190 stopniach przez 30-40 minut. Po upieczeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz