Długo szukałam przepisu na muffinki z dodatkiem suchego maku, aż wreszcie znalazłam na forum cincin, z którego często czerpię pomysły na wypieki. Autorką przepisu jest ad_silver, został on odrobinę zmodyfikowany przez kermidt (na tym bazowałam), ale również wprowadziłam modyfikacje i w rezultacie powstały takie oto muffinki:
Składniki na 12 sztuk:
1 szkl. mleka
1/2 szkl. maku (suchego niemielonego)
kilka kropel aromatu migdałowego
1 jajko
1/3 szkl. oleju
3 kopiaste łyżki dżemu śliwkowego z kawałkami owoców
2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru (jeśli dżem jest wysokosłodzony)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
szczypta soli
Mleko zagotować z makiem, co jakiś czas mieszając gotować 3-4 minuty, odstawić do ostygnięcia. Dodać aromat migdałowy.
W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki.
Do mleka dodać roztrzepane jajko, olej oraz dżem, wymieszać. Przelać do suchych składników, niedbale wymieszać i przekładać od razu do foremek.
Piec 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Można też upiec z dżemem bez kawałków owoców, wtedy będą takie:
rewelacyjne!! dodałam lukier cytrynowy na wierzch i dżem cytrynowy do środka. Pycha!
OdpowiedzUsuńhttps://lh4.googleusercontent.com/-0og2HqaWRbc/Trfg-kP6VzI/AAAAAAAAFEs/I5vNlWHiMJY/s800/muffiny.jpg
Cieszę się, że smakowały! Dziękuję za komentarz i za przesłanie zdjęcia, wyglądają apetycznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń