Składniki na 12 sztuk:
2 duże jabłka2 jajka
3/4 szkl. mleka
2 szkl. mąki
5 łyżek cukru (ja dałam płaskie)
1/2 kostki masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
50g orzechów włoskich (niepełna filiżanka)
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Do miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Do produktów sypkich wlać płynne, dodać jabłka, orzechy i wymieszać.
Piec 20-23 minuty w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz