Strony

czwartek, 7 października 2010

CHLEB PEŁNOZIARNISTY RAZOWY (z maszyny)

Codziennie piekę chlebki z maszyny korzystając ze sprawdzonych przepisów, które już zamieszczałam. Tym razem zmodyfikowałam odrobinę przepis na chleb pełnoziarnisty dodając do niego mąkę razową i ciut więcej wody. Oto efekt:


Składniki:
420ml chłodnej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
470g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli - jej typ to 1600-1900)
80g mąki razowej pszennej (typ 2000)
11g świeżych drożdży
1/2-3/4 szkl. łuskanego słonecznika

Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Po sygnale (ADD) dodać ziarna słonecznika.
Przed rozpoczęciem pieczenia można posmarować chlebek rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.
Ustawić na maszynie program: NORMALNE, skórka: ŚREDNIA, waga 1000g 

Smacznego!

 Chlebek można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika, które wcześniej zostały uprażone na suchej patelni.

5 komentarzy:

  1. Pyszny ten chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za opinię, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś ma może przepis na chleb bez mąki pszennej.Mój synek nie może jej jeść.Kupiłam maszynę ale nie bardzo mogę sobie z tym wszystkim poradzić. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Biedronko! W poprzednim komentarzu pisałaś, że nie może jeść mąki razowej, tutaj masz przepis z samej mąki pszennej pełnoziarnistej:
    http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/09/chleb-penoziarnisty-ze-sonecznikiem.html
    Czy może jednak chodzi o mąkę pszenną?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. gosia pisze i podaje przepis na przenna make pelnoziaenista a to wlasnie jest maka razowa ale dlej pozostaje przenna, trzeba przenna zastapic na zytnia i wszystko bedzie ok....

    OdpowiedzUsuń