Strony

niedziela, 4 września 2011

SZARLOTKA Z ORZECHAMI

Wakacji nadszedł kres, więc pora wrzucić parę zaległych przepisów i zdjęć tortów ;)
Na pierwszy ogień proponuję szarlotkę, którą upiekłam z okazji swoich urodzin. Dodatek orzechów włoskich dodaje jej atrakcyjności i niesamowitego aromatu. Jabłka nie trzeba wcześniej przesmażać, a mimo to nadzienie zmienia się w pyszny mus jabłkowy. Smakuje wyśmienicie na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych lub tradycyjnie - po wystudzeniu.
Przepis pochodzi z książki Romany Chojnackiej "Zdrowa Kuchnia Domowa".


Składniki na tortownicę (22-24cm):
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito (pominęłam) na stolnicę, dodać masło, cukier, żółtka oraz śmietanę i posiekać nożem. Zarobić jednolite ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
1kg winnych jabłek
150g cukru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich  (dałam całą filiżankę)
cynamon

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i orzechami. (pokroiłam w cieniutkie plasterki)

Ponadto:
2 łyżki kaszki manny do posypania ciasta przed wyłożeniem masy jabłkowo-orzechowej
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta rozwałkować, rozłożyć na dnie i podwinąć na boki formy. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i oprószyć kaszą manną.
Na cieście ułożyć jabłka, posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, rozłożyć na powierzchni jabłek, brzegi na obwodzie lekko docisnąć i ponakłuwać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

  wydrukuj przepis 

4 komentarze:

  1. Już czuję jej zapach u siebie w domu, będzie następna w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko dziękuję za komentarz, napisz koniecznie jak Ci smakowała szarlotka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam, była pyszna, wyjątkowa i aromatyczna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że Ci smakowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń