Przepis dostałam od koleżanki, która to ciasto zrobiła na firmową Wigilię, wszystkim smakowało. Polecam - niebo w gębie.
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru (ja daję 3/4 szklanki)
3 jajka
1 margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1kg jabłek
Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części, jedna większa (około 1/3 i 2/3 ciasta). Większą część rozwałkować i wyłożyć na formę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w ósemki (jabłko na osiem części) jabłka lub w dość grube plastry, posypać je cukrem waniliowym.
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
4 czubate łyżki cukru
4 łzyki mąki krupczatki
Mleko zagotować (odlać 1 szklankę) z cukrem. W odlanej szklance rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować jak budyń. Gorący wylać na przygotowaną blachę z ciastem i jabłkami. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec przez 45-55 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru (ja daję 3/4 szklanki)
3 jajka
1 margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1kg jabłek
Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części, jedna większa (około 1/3 i 2/3 ciasta). Większą część rozwałkować i wyłożyć na formę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w ósemki (jabłko na osiem części) jabłka lub w dość grube plastry, posypać je cukrem waniliowym.
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
4 czubate łyżki cukru
4 łzyki mąki krupczatki
Mleko zagotować (odlać 1 szklankę) z cukrem. W odlanej szklance rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować jak budyń. Gorący wylać na przygotowaną blachę z ciastem i jabłkami. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec przez 45-55 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz