Strony

niedziela, 24 sierpnia 2008

GULASZ PO WĘGIERSKU


2 filety z kurczaka
2 średnie cebule
1 marchewka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta pieprzu cayenne
4 pomidory lub 1-2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka pikantnego keczupu
sól
pieprz
olej

Mięso pokroić na niewielkie kawałki, opruszyć solą, pieprzem, papryką, odstawić w chłodne miejsce.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, gdy się zeszkli przełożyć do rondelka.
Marchewkę pokroić w słupki, dodać do rondelka z cebulą.
Na bardzo gorącym tłuszczu uzmażyć mięso. Gdy się zrumieni z każdej strony, przełożyć do rondelka, podlać z 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Gdy marchewka zmięknnie dodać do gulaszu obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku, podgrzewać przez chwilę (nie dłużej niż 5 minut). Jeżeli trzeba, zagęścić sos 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Gdy jest zbyt pikantny można dodać 2-3 łyżeczki słodkiej śmietany.

Gulasz podawać z dodatkiem kluseczek lub grubego makaronu. Na zdjęciu podany z kładzionymi kluseczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz