Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 sierpnia 2008

KLUSKI KŁADZIONE

Znakomite, szybkie kluseczki, doskonale komponują się z sosami i gulaszami. Można je też podawać z rozkruszonym twarogiem, polać tłuszczem ze skwarkami albo na słodko - z cukrem i śmietaną.
Osmażane na gorącym tłuszczu smakują również wyśmienicie.

Przepis podstawowy:
1 jajko
około 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Jajko rozbić widelcem z 1-2 łyżeczkami wody. Dodawać, ciągle mieszając (by nie dopuścić do powstawania grudek), tyle mąki, by ciasto stanowiło dość gęstą masę (przeważnie, zależnie od wielkości jaja, około 3/4 szkl. mąki). Ciasto osolić.
W garnku zagotować około 1-1/2 litra osolonej wody. Metalową łyżkę zanurzać we wrzątku, brzegiem łyżki nabierać trochę ciasta i wrzucać do wody. Gdy już wszystkie kluski będą w garnku, nakryć go pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 5-10 minut.

Ja przygotowuję zazwyczaj 2-3 porcje na jeden obiad za pomocą miksera.
Kluseczki można podać z gulaszem po węgiersku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...