Strony

piątek, 22 sierpnia 2008

JAGODOWE FALE DUNAJU

Jagody można zastąpić też bananami…

Ciasto:
1 margaryna lub masło roślinne w kostce

250 g cukru (1 i ¼ szklanki)
1 cukier waniliowy
szczypta soli

350 g mąki (2 ½ szklanki)
6 jajek
1 proszek do pieczenia
2-3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki kakao
450g różnych owoców (np. jagody, jeżyny, czerwone porzeczki, maliny)

Utrzeć miękką margarynę lub masło z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Na przemian dodawać raz jajko, raz 5-6 łyżek mąki. Dodać pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę (około 30x36 cm), wygładzić.

Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i kakao, dokładnie wymieszać. Ostrożnie nałożyć ciemne ciasto na jasne. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć owoce.

Piec około 30-35 minut w temp. 175 stopni. Następnie schłodzić.

Masa:
1 budyń waniliowy (na ½ l mleka)
4 łyżki cukru
½ l mleka
1 margaryna lub masło roślinne w kostce

Wymieszać budyń w proszku z cukrem i około 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń i gotować przez 1 minutę. Miskę przykryć folią (by nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Po przestudzeniu wymieszać energicznie, by masa była jednolita.

Utrzeć margarynę, a następnie dodawać po łyżce budyniu.

Uwaga! Masło i budyń muszą mieć jednakową temperaturę!

Równomiernie rozłożyć masę budyniową na cieście. Zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. Na wierzch wylać polewę czekoladową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz