Jagody można zastąpić też bananami…
Ciasto:
1 margaryna lub masło roślinne w kostce
1 cukier waniliowy
szczypta soli
6 jajek
1 proszek do pieczenia
2-3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki kakao
450g różnych owoców (np. jagody, jeżyny, czerwone porzeczki, maliny)
Utrzeć miękką margarynę lub masło z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Na przemian dodawać raz jajko, raz 5-6 łyżek mąki. Dodać pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę (około 30x36 cm), wygładzić.
Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i kakao, dokładnie wymieszać. Ostrożnie nałożyć ciemne ciasto na jasne. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć owoce.
Piec około 30-35 minut w temp. 175 stopni. Następnie schłodzić.
Masa:
1 budyń waniliowy (na ½ l mleka)
4 łyżki cukru
½ l mleka
1 margaryna lub masło roślinne w kostce
Wymieszać budyń w proszku z cukrem i około 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń i gotować przez 1 minutę. Miskę przykryć folią (by nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Po przestudzeniu wymieszać energicznie, by masa była jednolita.
Utrzeć margarynę, a następnie dodawać po łyżce budyniu.
Uwaga! Masło i budyń muszą mieć jednakową temperaturę!
Równomiernie rozłożyć masę budyniową na cieście. Zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. Na wierzch wylać polewę czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz