Ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 średniej wielkości jajka (mniejszych 5)
Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto rozetrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut.
Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym piecyku przez około 10 minut, żeby troszkę wyschło.
Krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
1 niepełna szklanka cukru (3/4 szklanki)
cukier waniliowy
masło
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Masło ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę.
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 średniej wielkości jajka (mniejszych 5)
Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto rozetrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut.
Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym piecyku przez około 10 minut, żeby troszkę wyschło.
Krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
1 niepełna szklanka cukru (3/4 szklanki)
cukier waniliowy
masło
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Masło ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę.
Na jeden placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić w zimne miejsce.
Krem karpatkowy rewelacyjny !!! robiłam już 2 razy i za każdym razem był idealny, coprawda przełożyłam nim biszkopt a nie karpatkę ale pasował doskonale. POLECAM !!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz!
OdpowiedzUsuńAniu cieszę się, że korzystasz z mojego bloga i tak często go chwalisz :)
Buziaki :*
Gosia
Zrobiłam ten krem do ciasta z owocami i wyszedł przepyszny. Odtąd tylko tak będę robić krem budyniowy do ciast i nie tylko, bo prawie bitwa rozpętała gdy dzieci chciały wyczyścić paluszkami miskę :D:D Dziękuję za super przepis i pozdrawiam gorąco!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńPani Gosiu czy blaty na karpatkę piecze Pani od razu 2 w piekarniku,czy pojedynczo.Mam piekarnik bez termoobiegu.
Bardzo proszę o odpowiedz bo córka mnie męczy stale o karpatkę.kiedyś probowałam ale póżniej mi blaty miekly i nie byla taka jak powinna.Chcę jutro spróbowac z Pani przepisu bo pisze Pani ze ciasto jest chrupiące.
Pozdrawiam.Barbara
Witam.
UsuńJa również mam piekarnik bez termoobiegu, więc każdy blat piekę osobno. Te blaty są suche, chrupiące, miękną na drugi-trzeci dzień.
Pozdrawiam. Gosia