Strony

piątek, 22 sierpnia 2008

W-ZETKA (na cieście czekoladowym)

Tą w-zetkę robię na gotowym cieście delecty ciasto czekoladowe, można ją upiec w tortownicy, przekroić placek 2-3 razy, przełożyć kremem, udekorować i podać jako tort czekoladowy

Piekę ciasto, przestudzone kroję na pół i nasączam.

Poncz:
2 łyżki wódki
1/2 szklanki herbaty ostudzonej
1 łyżka cukru

Krem:
7 łyżek płaskich cukru
250g masła roślinnego w kostce
kilka kropel aromatu
2 serki homogenizowane waniliowe

Cukier utrzeć z margaryną, aż masa będzie biała, dodać troszkę aromatu. Potem mieszając już tylko łyżką dodać serki homogenizowane. Przełożyć placek, zostawiając trochę masy do ozdobienia wierzchu.

Polewa czekoladowa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub więcej %
Roztopić tłuszcz, dodać śmietanę bardzo szybko mieszając. Dodać cukier i kakao, podgrzać ponownie, nie gotować.
Zastygającą polewą polać wierzch ciasta, pokroić na porcje, udekorować każdy kleksem z
odłożonego kremu.
Smacznego!!

W-zetkę można upiec w tortownicy i przekroić na 3 krążki, potrzebny będzie tylko dodatkowy krem do dekoracji tortu, poniżej zdjęcia tortu na 50-te urodziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz