Świetny delikatny krem do ciast i tortów, szczególnie polecam do tortów dla dzieci.
krem został wykorzystany do obłożenia tortu motylka, przepis tutaj:
4 łyżki manny
2 szkl. mleka
1/2-1 kostki masła
1/2 - 1 szkl. cukru pudru
Mleko zagotować, dodać mannę, gotować ok. 10-20 minut, mieszając (lub krócej gdy manna jesy błyskawiczna). Ostudzić. Gdy będzie miała taką temperaturę jak masło (pokojową), utrzeć dodając cukier puder. Najlepiej zrobić to ucierając masło z cukrem pudrem w jednej misce, a w drugiej rozcierając mannę, tak by nie było grudek, następnie dodać mannę do masy maślanej, chwilę miksować i gotowe.
Smacznego!
W opisie jest margaryna w skladnikach maslo .Moja ulubiona masa do przelozenia ciasta kakaowego.
OdpowiedzUsuń15 dk. masla
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 dk. kakao
1 jajko
+troszke proszku do pieczenia i cukier waniliowy
piec do suchego ciasta ok30 40minut.
Przepraszam, widocznie pomyliłam się. Zazwyczaj używam masła roślinnego, masła lub margaryny Kasi jeśli akurat nie ma w sklepie, stąd pewnie moja pomyłka. Niemniej jednak każda masa najlepiej smakuje, gdy przyrządzona jest przy użyciu masła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gosia
UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńkrem z dzieciństwa.
Zawsze jak robię, posługuję się Twoim przepisem :-)
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za komentarz!!
OdpowiedzUsuń