Szukaj na tym blogu

środa, 22 października 2008

KREM Z MANNY DO TORTU

Świetny delikatny krem do ciast i tortów, szczególnie polecam do tortów dla dzieci.


 krem został wykorzystany do obłożenia tortu motylka, przepis tutaj: 

4 łyżki manny
2 szkl. mleka
1/2-1 kostki masła
1/2 - 1 szkl. cukru pudru

Mleko zagotować, dodać mannę, gotować ok. 10-20 minut, mieszając (lub krócej gdy manna jesy błyskawiczna). Ostudzić. Gdy będzie miała taką temperaturę jak masło (pokojową), utrzeć dodając cukier puder. Najlepiej zrobić to ucierając masło z cukrem pudrem w jednej misce, a w drugiej rozcierając mannę, tak by nie było grudek, następnie dodać mannę do masy maślanej, chwilę miksować i gotowe.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. W opisie jest margaryna w skladnikach maslo .Moja ulubiona masa do przelozenia ciasta kakaowego.
    15 dk. masla
    2 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    3 dk. kakao
    1 jajko
    +troszke proszku do pieczenia i cukier waniliowy
    piec do suchego ciasta ok30 40minut.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, widocznie pomyliłam się. Zazwyczaj używam masła roślinnego, masła lub margaryny Kasi jeśli akurat nie ma w sklepie, stąd pewnie moja pomyłka. Niemniej jednak każda masa najlepiej smakuje, gdy przyrządzona jest przy użyciu masła.
    Pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM!
    krem z dzieciństwa.
    Zawsze jak robię, posługuję się Twoim przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za komentarz!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...