Strony

poniedziałek, 20 października 2008

KUBUSIOWY RARYTAS

Przepis koleżanki Małgorzatki, ciut zmieniony. Ciasto szybko znika, idealne na imprezki, sprawdziłam i nie zawiodłam się.
Sąsiadka poleciła mi wersję tego ciasta z herbatnikami maczanymi w alkoholu, które układa się na bitej śmietanie, a potem zalewa polewą czekoladową, podobno rewelacja.
Można zaoszczędzić sobie czasu i zrobić to ciasto na gotowym biszkopcie.



Biszkopt
5 jaj
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia

Masa
2 budynie waniliowe
1 litr Kubusia malina-jabłko-marchew (może być inny smak)
1/2 szkl cukru
1/2 kostki Kasi
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 litra śmietany 36% (może być 30%)
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

Ubić pianę z białek, dodać cukier i dalej ubić na sztywno, kolejno dodając żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do
posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną blaszki i piec ok 20-25 min. w temp. 170 stopni

Odlac 1/2 szkl kubusia i w nim rozmieszać budynie wraz z mąką ziemniaczaną, resztę wlać do garnka i podgrzać z cukrem i kasią, jak margaryna się rozpuści to wlać kubusia z budyniami i mieszać aż zgestnieje (jak normalny budyń). Ostudzić.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

Na biszkopt (jak bedzie za duży to można trochę ściąć) wylać masę kubusiowo-budyniową na to wyłożyć bita śmietane i do lodówki na 1-2 żeby ten budyń bardziej zastygł, przed podaniem można troche posypać kakao.

Pyszniutkie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz