Strony

piątek, 22 kwietnia 2011

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ostatnio skusiłam się na zakup gotowej masy szarlotkowej w słoiku, czyli mus jabłkowy z dodatkiem cukru. Idealne rozwiązanie, gdy nie chcemy zbyt długo czasu spędzać w kuchni. 
Upiekłam tradycyjny biszkopt w tortownicy i ubiłam bitą śmietanę, a efekt był taki:


Biszkopt:
upiekłam wg tego przepisu: BISZKOPT
z 4 jaj w tortownicy o średnicy 22cm

można też skorzystać z gotowego biszkoptu lub zrobić ten jabłecznik używając kupnych herbatników czy biszkoptów, wtedy bez pieczenia mamy szybki i pyszny deser :)

Masa jabłkowa:
1 słoik musu jabłkowego w słoiku 710g
1 galaretka cytrynowa
cukier puder do smaku (kilka łyżek)

Mus jabłkowy podgrzać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Biszkopt przekroić na 2 części. Na dolną warstwę nałożyć trochę ciepłej masy (wtedy dolna warstwa będzie lekko nasączona), poczekać aż całkowicie wystygnie i nałożyć pozostałą część masy jabłkowej. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i wstawić do lodówki.

Bita śmietana:
200ml słodkiej śmietanki (30-36%)
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na średnich obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Nałożyć na biszkopt i wstawić na ok 2 godziny do lodówki, najlepiej na noc, by masa jabłkowa dobrze zastygła.

Jeśli lubicie nasączone ciasta, możne też zrobić poncz do środkowej warstwy lub po pierwszym chłodzeniu odwrócić biszkopty z masą, tak by nasączony biszkopt był w środku, a wówczas dolny też lekko nasiąknie przez noc.

Smacznego!

 
 Ciasto na pięknym, ręcznie robionym przez moją mamę obrusie.

8 komentarzy:

  1. proste i szybkie, takie przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam i cała blaszka zniknęła, dziękuję za super prosty przepis. Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta - one mają tylko jedną wadę - za szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda - szybko znikają :) ale na taki upał są w sam raz takie ciasta z lodówki :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam na weekend, ale chyba nie przetrwa do jutra. Pyszne, łatwe i świetnie smakuje. Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że jabłecznik smakował :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń