Ostatnio skusiłam się na zakup gotowej masy szarlotkowej w słoiku, czyli mus jabłkowy z dodatkiem cukru. Idealne rozwiązanie, gdy nie chcemy zbyt długo czasu spędzać w kuchni.
Upiekłam tradycyjny biszkopt w tortownicy i ubiłam bitą śmietanę, a efekt był taki:
Biszkopt:
upiekłam wg tego przepisu: BISZKOPT
z 4 jaj w tortownicy o średnicy 22cm
można też skorzystać z gotowego biszkoptu lub zrobić ten jabłecznik używając kupnych herbatników czy biszkoptów, wtedy bez pieczenia mamy szybki i pyszny deser :)
Masa jabłkowa:
1 słoik musu jabłkowego w słoiku 710g
1 galaretka cytrynowa
cukier puder do smaku (kilka łyżek)
Mus jabłkowy podgrzać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Biszkopt przekroić na 2 części. Na dolną warstwę nałożyć trochę ciepłej masy (wtedy dolna warstwa będzie lekko nasączona), poczekać aż całkowicie wystygnie i nałożyć pozostałą część masy jabłkowej. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i wstawić do lodówki.
Bita śmietana:
200ml słodkiej śmietanki (30-36%)
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na średnich obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Nałożyć na biszkopt i wstawić na ok 2 godziny do lodówki, najlepiej na noc, by masa jabłkowa dobrze zastygła.
Jeśli lubicie nasączone ciasta, możne też zrobić poncz do środkowej warstwy lub po pierwszym chłodzeniu odwrócić biszkopty z masą, tak by nasączony biszkopt był w środku, a wówczas dolny też lekko nasiąknie przez noc.
Smacznego!
proste i szybkie, takie przepisy lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam i cała blaszka zniknęła, dziękuję za super prosty przepis. Basia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta - one mają tylko jedną wadę - za szybko znikają:)
OdpowiedzUsuńTo prawda - szybko znikają :) ale na taki upał są w sam raz takie ciasta z lodówki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Upiekłam na weekend, ale chyba nie przetrwa do jutra. Pyszne, łatwe i świetnie smakuje. Polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jabłecznik smakował :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń