Ostatnio wklejam torty i ciasta z dużym opóźnieniem, za co bardzo przepraszam osoby, które czekają by swój torcik zobaczyć na blogu.
Tym razem tort imieninowy, wnętrze to jasny biszkopt, krem śmietanowo-czekoladowy, nasączenie cytrynowe.
Z najlepszymi życzeniami imieninowymi dla mojej Babci!!!
Biszkopt:
przygotowuję wg tego przepisu: BISZKOPT
Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1-2 łyżeczki cukru
sok z 1/4 cytryny
Krem śmietanowo-czekoladowy:
2 dobrej jakości czekolady mleczne, gorzkie - jak kto woli
400-500 ml słodkiej śmietany 30-36%
2 śmietan-fixy
Czekoladę łamię i rozpuszczam w śmietance podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszam. Nie należy gotować, tylko chwilę podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Zostawiam do ostygnięcia, a następnie mocno schładzam w lodówce (najczęściej zostawiam na noc).
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijam na średnich obrotach miksera, dodając pod koniec śmietan-fixy. Czasem dodaję też troszkę kakao lub brązowego barwnika spożywczego, żeby kolor był intensywniejszy.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem i przełożyć kremem (część trzeba odłożyć do ozdobienia tortu). Róża cukrowa wraz z listami została zrobiona z masy cukrowej, przepis tutaj: MASA PLASTYCZNA
Smacznego!
Piękny! Jak zrobić krem śmietanowo-czekoladowy?
OdpowiedzUsuńPrzepis zamieściłam pod zdjęciem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwszystiego najlepszego dla babci! też chciałabym mieć takąv zdolną wnuczkę żeby mi piekła takie ładne torty
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia dla babci i miłe słowa :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń