Szukaj na tym blogu

środa, 20 kwietnia 2011

TORT IMIENINOWY DLA BABCI

Ostatnio wklejam torty i ciasta z dużym opóźnieniem, za co bardzo przepraszam osoby, które czekają by swój torcik zobaczyć na blogu. 

Tym razem tort imieninowy, wnętrze to jasny biszkopt, krem śmietanowo-czekoladowy, nasączenie cytrynowe.


Z najlepszymi życzeniami imieninowymi dla mojej Babci!!!


Biszkopt:
przygotowuję wg tego przepisu: BISZKOPT 

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1-2 łyżeczki cukru
sok z 1/4 cytryny

Krem śmietanowo-czekoladowy:
2 dobrej jakości czekolady mleczne, gorzkie - jak kto woli
400-500 ml słodkiej śmietany 30-36%
2 śmietan-fixy

Czekoladę łamię i rozpuszczam w śmietance podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszam. Nie należy gotować, tylko chwilę podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Zostawiam do ostygnięcia, a następnie mocno schładzam w lodówce (najczęściej zostawiam na noc).
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijam na średnich obrotach miksera, dodając pod koniec śmietan-fixy. Czasem dodaję też troszkę kakao lub brązowego barwnika spożywczego, żeby kolor był intensywniejszy.

Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem i przełożyć kremem (część trzeba odłożyć do ozdobienia tortu). Róża cukrowa wraz z listami została zrobiona z masy cukrowej, przepis tutaj:  MASA PLASTYCZNA

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Piękny! Jak zrobić krem śmietanowo-czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zamieściłam pod zdjęciem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystiego najlepszego dla babci! też chciałabym mieć takąv zdolną wnuczkę żeby mi piekła takie ładne torty

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za życzenia dla babci i miłe słowa :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...