Pyszne, lekkie ciasto, które można dowolnie modyfikować dodając owoce sezonowe do środka lub pokrojoną w kostkę galaretkę. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów.
To taka lekka wersja sernika na zimno.
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. pszennej tortowej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. pszennej tortowej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Powoli dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką ciasto, upiec przez 20 minut w 200 stopniach.
Ja piekę w foremce o wymiarach ok. 32x22cm.
Ja piekę w foremce o wymiarach ok. 32x22cm.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 411g
3 różnokolorowe galaretki
Każdą galaretkę rozpuścić wg przepisu podanego na opakowaniu (można dodać trochę mniej wody). Mleko podzielić na 3 części. Każdą z tężejących galaretek ubić mikserem, a następnie dodawać po 1/3 mleka i wylewać kolejno na ciasto. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
3 różnokolorowe galaretki
Każdą galaretkę rozpuścić wg przepisu podanego na opakowaniu (można dodać trochę mniej wody). Mleko podzielić na 3 części. Każdą z tężejących galaretek ubić mikserem, a następnie dodawać po 1/3 mleka i wylewać kolejno na ciasto. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz