Szukaj na tym blogu

niedziela, 28 listopada 2010

TORT W KSZTAŁCIE KOTA

Z okazji 4 urodzin mojej córki powstał tort w kształcie kota na specjalne życzenie jubilatki. Na początku powstał projekt rysunkowy, a gdy został zaakceptowany przeniosłam wizję Wiktorii na tort. Tym razem posłużyłam się techniką "jopkowania", bo nie samą masą cukrową człowiek żyje ;) jednak minimalnie została ona wykorzystana do detali i ozdób tortowych. Kontury kota to polewa czekoladowa. Oto efekt:


Bardzo dobrze spisała się masa budyniowo-galaretkowa, którą poleciła mi h-elen z forum cincin, jeszcze raz bardzo dziękuję. Masa jest idealna do wyciskania za pomocą szprycy, nie jest za słodka, przełamuje ją galaretkowy posmak, świetnie się trzyma, super się kroi i ogólnie zachwyciła gości, więc gorąco polecam. 



Biszkopt:
biszkopt upiekłam wg przepisu, przekroiłam na 3 krążki

Nasączenie:
1 szkl. mocnego naparu z herbaty
3 łyżeczki cukru
2 kieliszki wódki
kilka kropel soku z cytryny

Herbatę zaparzyć, dodać cukier, ostudzić. Do ostudzonej dodać alkohol i nasączyć biszkopt.

Masa budyniowo-galaretkowa:
2 budynie waniliowe
80g cukru
2,5 szkl. mleka
2 galaretki pomarańczowe
masło (ja używam roślinnego w kostce)

Ugotować budyń - 2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Zagotować. Odstawić na bok, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem. Przykryć folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch). Ostudzić.
Utrzeć masło, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Masa plastyczna do tworzenia ozdób:
tutaj zamieściłam przepis - MASA PLASTYCZNA
do dekoracji tortu wystarczy ok. 1/4 ilości składników podanych w przepisie wyżej

Krok po kroku jak powstaje tort w kształcie kota:

1. Projekt tortu narysowany wg wskazówek jubilatki został zaakceptowany, więc przyszedł czas na realizację.

 
2. Z okrągłego biszkoptu należy wciąć ogon w taki sposób, by z pozostałego kawałka utworzyć tułów koci.

 3. Najlepiej narysować sobie wykałaczką mniej więcej jak tort będzie wyglądał i na tym etapie przygotować odpowiedniej wielkości ozdoby z masy cukrowej. Można też zabarwić masę, którą pokrywamy tort i wycisnąć wzory za pomocą szprycy.

4. Ozdobić tort za pomocą wykrojonych elementów z masy cukrowej. Odpowiednio ją zabarwić lub pomalować białe ozdoby pędzelkiem (używając barwników spożywczych). Polewą czekoladową zrobić kontury i gotowe!

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Brzmi dobrze, lubię czytać Twojego bloga, tylko dodać do moich ulubionych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) Zapraszam do regularnego czytania i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ładny post. Uwielbiam czytanie tego typu artykułów. Nie mogę się doczekać, co inni mają do powiedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. This one is an inspiration personally to uncover out far more associated to this subject. I need to confess your data extended my sentiments as well as I am going to right now take your feed to stay up to date on each coming weblog posts you might possibly create. You are worthy of thanks for a job completely executed!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie się czyta Pani przepisy:)są dokładnie opisane:)a do tej masy budyniowo-galaretkowej można użyć innego smaku budyniu i galaretki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję!
    Można dowolnie zmieniać smak galaretki i budyniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. :) Piękne te twoje torciki :D wygladaja bardzo smakowicie i gdybym na diecie bnie byla pewnie skusialabym sie na zrobienie chociaz jednego w "podobnej"szacie graficznej:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...