Szukaj na tym blogu

niedziela, 28 listopada 2010

TORT W KSZTAŁCIE KOTA

Z okazji 4 urodzin mojej córki powstał tort w kształcie kota na specjalne życzenie jubilatki. Na początku powstał projekt rysunkowy, a gdy został zaakceptowany przeniosłam wizję Wiktorii na tort. Tym razem posłużyłam się techniką "jopkowania", bo nie samą masą cukrową człowiek żyje ;) jednak minimalnie została ona wykorzystana do detali i ozdób tortowych. Kontury kota to polewa czekoladowa. Oto efekt:


Bardzo dobrze spisała się masa budyniowo-galaretkowa, którą poleciła mi h-elen z forum cincin, jeszcze raz bardzo dziękuję. Masa jest idealna do wyciskania za pomocą szprycy, nie jest za słodka, przełamuje ją galaretkowy posmak, świetnie się trzyma, super się kroi i ogólnie zachwyciła gości, więc gorąco polecam. 



Biszkopt:
biszkopt upiekłam wg przepisu, przekroiłam na 3 krążki

Nasączenie:
1 szkl. mocnego naparu z herbaty
3 łyżeczki cukru
2 kieliszki wódki
kilka kropel soku z cytryny

Herbatę zaparzyć, dodać cukier, ostudzić. Do ostudzonej dodać alkohol i nasączyć biszkopt.

Masa budyniowo-galaretkowa:
2 budynie waniliowe
80g cukru
2,5 szkl. mleka
2 galaretki pomarańczowe
masło (ja używam roślinnego w kostce)

Ugotować budyń - 2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Zagotować. Odstawić na bok, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem. Przykryć folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch). Ostudzić.
Utrzeć masło, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Masa plastyczna do tworzenia ozdób:
tutaj zamieściłam przepis - MASA PLASTYCZNA
do dekoracji tortu wystarczy ok. 1/4 ilości składników podanych w przepisie wyżej

Krok po kroku jak powstaje tort w kształcie kota:

1. Projekt tortu narysowany wg wskazówek jubilatki został zaakceptowany, więc przyszedł czas na realizację.

 
2. Z okrągłego biszkoptu należy wciąć ogon w taki sposób, by z pozostałego kawałka utworzyć tułów koci.

 3. Najlepiej narysować sobie wykałaczką mniej więcej jak tort będzie wyglądał i na tym etapie przygotować odpowiedniej wielkości ozdoby z masy cukrowej. Można też zabarwić masę, którą pokrywamy tort i wycisnąć wzory za pomocą szprycy.

4. Ozdobić tort za pomocą wykrojonych elementów z masy cukrowej. Odpowiednio ją zabarwić lub pomalować białe ozdoby pędzelkiem (używając barwników spożywczych). Polewą czekoladową zrobić kontury i gotowe!

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Brzmi dobrze, lubię czytać Twojego bloga, tylko dodać do moich ulubionych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) Zapraszam do regularnego czytania i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ładny post. Uwielbiam czytanie tego typu artykułów. Nie mogę się doczekać, co inni mają do powiedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This one is an inspiration personally to uncover out far more associated to this subject. I need to confess your data extended my sentiments as well as I am going to right now take your feed to stay up to date on each coming weblog posts you might possibly create. You are worthy of thanks for a job completely executed!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie się czyta Pani przepisy:)są dokładnie opisane:)a do tej masy budyniowo-galaretkowej można użyć innego smaku budyniu i galaretki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję!
    Można dowolnie zmieniać smak galaretki i budyniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. :) Piękne te twoje torciki :D wygladaja bardzo smakowicie i gdybym na diecie bnie byla pewnie skusialabym sie na zrobienie chociaz jednego w "podobnej"szacie graficznej:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...