Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 kwietnia 2009

KRUCHE JABŁKOWO-WIŚNIOWE

Mega kruche ciasto, tym razem w wersji z jabłkami i wiśniami z kompotu. Przepis taki jak na mój ulubiony kruchy jabłecznik, który tym razem postanowiłam odrobinę zmodyfikować nadzieniem. Same porównajcie: szarlotka z jabłek w kruchym cieście. Uwielbiam kruchość tego ciasta... mniam :)

Ciasto:
450 g mąki
300 g margaryny
150 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
700g-800g kwaskowych jabłek
ok. 200g wiśni z kompotu (wydrylowanych) - 1 średni słoik
100 g cukru
1 cukier waniliowy (niekoniecznie)
kilka łyżek bułki tartej

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli, zagnieść szybko ciasto. Włożyć na min. 30 minut do lodówki.

Połowę jabłek obrać, pokroić, przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę (można też zetrzeć na tarce o dużych otworach), dodać do przesmażonej masy wraz z wiśniami i cukrem waniliowym. Wymieszać.

Ochłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną (2/3 ciasta) rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na blachę. Nakłuć widelcem i podpiec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej (2-4 łyżki), rozłożyć jabłka i znów posypać bułką tartą (2-4 łyżki). Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące posypać cukrem pudrem.

Jeśli druga część ciasta nie chce się ładnie rozwałkować na równy placek, można zetrzeć ją na tarce wprost na jabłecznik lub rozwałkować mniejsze części i ułożyć na jabłkach.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...