Szukaj na tym blogu

piątek, 22 sierpnia 2008

RUMOWIEC

Ciasto, które często zabieram na imieniny jako dodatek do prezentu.



Ciasto:
5 jajek
10 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek mąki
2,5 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia
Ubić 5 jajek z cukrem na tzw. kogel mogel, potem dodać cukier waniliowy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Upiec 25 minut w nagrzanym do 170 stopniach piecyku, po upieczeniu zostawić na chwilkę w piecyku, nie otwierając drzwiczek. Ostudzić (ja piekę wieczorem i zostawiam na noc)


Masa:
1 kostka margaryny (do masy zawsze używam Kasi, Palmy z kruszwicy lub masła roślinnego w kostce, zależy co jest w sklepie)
4 łyżki cukru
1-2 jajka (ja dodaję 1)
2 łyżki kakao
Utrzeć margarynę z cukrem na puch. Dodać jajka oraz kakao rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody (można nie rozpuszczać)


Dodatkowo:
1/2-1 szklanka rumu lub wódki
3 duże paczki herbatników
wiórki kokosowe lub kolorowa posypka do ozdoby

Polewa:
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany12% lub więcej %

Roztopić tłuszcz, zdjąć z ognia, dodać śmietanę bardzo szybko mieszając w czasie dodawania. Potem dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i ponownie krótko podgrzać. Poczekać aż trochę zastygnie i wlać na ciasto.

Poncz:
1,5 szklanki wody
5 łyżek cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rum (kieliszek lub dwa, jak kto lubi)


Ostudzone ciasto nasączyć ponczem, nałożyć masę za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie (najlepiej się rozsmarowuje)
Na masę nałożyć herbatniki namoczone w rumie lub wódce (na głęboki talerz wylać rum i maczać kolejno, potem szybko na ciasto). Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...