Szukaj na tym blogu

wtorek, 20 października 2009

TOFFIE RUM

Pierwszy raz piłam ten rum podczas pobytu w górach, rozgrzewa i poprawia humor :)


0,5 l rumu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowego kajmaku / masy krówkowej

Mleko skondensowane trzeba ugotować, ok. 2,5-3 godziny w wodzie na wolnym ogniu (zamkniętą puszkę), tak by była cały czas zakryta. Powstaje wtedy taka gęsta masa, którą należy przełożyć do wysokiego naczynia i miksować ok. 2 minut. Dolać rum, ponownie zmiksować i odstawić do lodówki na noc lub trochę dłużej.
Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej dodajemy ok. 0,4l rumu, gdyż pojemność puszki zazwyczaj jest mniejsza - ok. 400g, natomiast mleka skondensowanego 533g.
Gdyby trunek okazał się zbyt silny, można rozrzedzić go odrobiną zwykłego mleka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...