Szukaj na tym blogu

środa, 10 czerwca 2009

DRODŻOWE Z NADZIENIEM I KRUSZONKĄ

Przy okazji robienia bułeczek z budyniem, podwajając składniki upiekłam drożdżówkę z kruszonką. Jedno ciasto jest z samymi rodzynkami, a drugie z serem, zawijane jak rolada.
Można też wykorzystać ten przepis do wypieku na ostro, z pieczarkami czy pasztetem.


drożdżowe z rodzynkami

drożdżowe z serem

Z podanych proporcji zrobiłam dwa drożdżowce, jeden w blaszcze 11x26cm, drugi w blaszce 12x30cm.

Ciasto:
500g mąki
1/2 szkl. podgrzanego mleka
40g drożdży
4 łyżki cukru (można troszkę więcej)
100g stopionego masła
2 jajka
1 żółtko (+ białko do posmarowania bułek)
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:
pół opakowania serka waniliowego z Biedronki lub kostka sera białego (rozgnieść z cukrem i łyżką śmietany do smaku, można dodać też żółtko)
rodzynki

Kruszonka:
70g mąki / 1/2 szklanki
100g cukru / 1/2 szklanki
50g rozpuszczonej margaryny

Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło (rozpuszczone, chłodne). Wbić jajka i żółtko, wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cisto dokładnie wyrobić ręką lub łyżką (tak, żeby odstawało od ręki/łyżki).


Gdy ciasto powiększy swoją objętość podzielić na dwie części, jedną zagnieść z rodzynkami obtoczonymi w mące (wtedy nie opadną). Drugie rozwałkować trochę szerzej niż wielkość blaszki, nałożyć nadzienie. Boki ciasta zawinąć, posmarować roztrzepanym białkiem, ciasto zawinąć jak roladę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Na wierzch grubo posypać kruszonką - wg przepisu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec na jasnozłoty kolor, około 35 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...