Szukaj na tym blogu

sobota, 12 grudnia 2009

MAŚLANE STOKROTKI

Przepis powstał z potrzeby chwili, miałam tylko takie składniki w domu, a potrzebowałam ciasta na wzmocnienie ścian piernikowego domku. Ciastka dobrze się przechowują, a im dużej poleżą tym są smaczniejsze.


Składniki na 3-4 blaszki ciastek:

450g mąki
150g masła (koniecznie masła, bo to ciastka maślane)
150g cukru
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu śmietankowego (można pominąć)
2 duże lub 3 mniejsze jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
łyżka ciemnego kakao

Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając po jednym jajku dalej miksować. Dodać cukier waniliowy, aromat, sól, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki, utrzeć. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przygotowane ciasto i zagnieść na gładką masę. Oderwać mały kawałek ciasta i zagnieść go z kakao, można dodać kilka kropel mleka, żeby ciasto lepiej się połączyło. Rozwałkować ciasto na ok. 4mm, wykrawać foremką kwiatki, z ciemnego ciasta formować małe kulki, które należy układać na środku ciasteczka lekko dociskając. Piec 15-18 minut w temp. 160 stopni.

Można też podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać ok. 2 łyżek kakao i upiec połowę jasnych ciasteczek z ciemnym, a drugą połowę ciemnych z jasnym środkiem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...